czwartek, 1 września 2016

Nieźle nadziane papryki w stylu paleo

Składniki:
- 4 duże papryki
- mięso mielone wołowe 400 g
- dwie duże marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 duża cebula
- dwie puszki pomidorów krojonych po 400 g
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Marchewkę i cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Polewamy oliwą z oliwek z smażymy aż cebula się zrumieni. Dodajemy mięso mielone. Dodajemy przyprawy wg uznania sól, pieprz, bazylia i dużo słodkiej papryki. Kiedy mięso będzie usmażone, dodajemy posiekany czosnek, pomidory z puszki i groszek. Czekamy 10-15 min aż nadzienie zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.

Papryki przecinamy na czubkach i pozbywamy się gniazd nasiennych. W środku umieszczamy nasze nadzienie. Powinno starczyć na 4-5 papryk w zależności od ich wielkości. Nieźle nadziane papryki umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym (tak by się nam nie przewróciły) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 min.

W jednej nadzianej papryce mamy:
Kcal: 347
Białka: 31 g
Węglowodany: 35 g
Tłuszcze: 13 g

Smacznego !!!

1 komentarz: